Brexit Nedir?

0
9961

Son günlerin en çok merak edilen konularından biri de hiç şüphesiz ki Brexit! İşte piyasaların yakından takip ettiği Brexit ve detayları…

Senem TÜRKANOĞLU/Anapara.com

1. Brexit nedir?

Brexit, “Britain” (Britanya) ve “exit” (çıkış) sözcüklerinden oluşan bir kelimedir. Brexit, tam anlamıyla İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını ifade ediyor.

İngiltere şu günlerde Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanıyor. Eğer referandumdan evet çıkarsa İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılacak.

2. Brexit nasıl ortaya çıktı?

1973 yılından beri AB üyesi olan İngiltere’de iktidar olan Muhafazakâr Parti, AB üyeliğinin devam edip etmemesine ilişkin kararı referanduma taşıyarak Brexit’in ortaya çıkmasını sağladı.

3. Brexit ne zaman ve nasıl gerçekleşecek?

İngiltere Başbakanı David Cameron üç yıl önce AB ile yapılan müzakerelerin ardından ülkesini referanduma götürme kararı aldı. Bu karar sonrasında küresel piyasalarda başlayan belirsizlik süreci 23 Haziran Perşembe günü yapılacak referandumla son bulacak.

4. İngilizler ‘Brexit” hakkında ne düşünüyor?

23 Haziran Perşembe günü İngiltere’de yapılacak referandum öncesi son anketlere baktığımızda; ülkenin yarısı AB üyeliğinden kalmak isterken, diğer yarısı da AB’den ayrılmak istiyor.

5. İngiltere AB’den ayrılırsa ne olur?

Piyasalarda gözler 23 Haziran tarihinde yapılacak referandumda! Tüm dünyanın yakından takip ettiği referandum öncesi uluslararası kuruluşlar ve piyasa uzmanları İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda yaşanabilecek gelişmeleri paylaştı. İşte konuyla ilgili öne çıkan görüşler;

“Sterlin yüzde 15-20 bir değer kaybı yaşayabilir”

Uzmanlar; İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde İngiliz sterlininin yaklaşık olarak yüzde 15-20 bir değer kaybı yaşayabileceğini tahmin ediyor.

“Yabancı yatırımları ve diğer sermaye akışlarını engelleyecek”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P): “İngiltere’nin AB’den ayrılması yabancı yatırımları ve diğer sermaye akışlarını engelleyerek sterlinin rezerv para birimi statüsünü riske sokabilir.”

“Büyüme yavaşlayacak”

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporunda, İngiltere’nin AB’den çıkması halinde ülkenin ekonomik büyümesinin yavaşlayacağı konusunda uyarıda bulundu.

“Brexit, İngiltere’nin görünümü için negatif olur”

Fitch: Brexit, İngiltere’nin görünümü için negatif olur. Referandumdan sonra İskoçya’nın bağımsızlığı için ikinci referanduma gitmi yolu açılabilir. Bağımsızlık borç/GSYH oranını, tehlikeli bir seviye olan yüzde 10’a çıkarabilir.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.