Piyasalarda endişe devam ediyor

0
2831

Uluslararası piyasalarda küresel ekonomiye ilişkin endişeler artıyor. Bunun sonucu, Japonya'da hisse senetleri Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, ABD endeks vadeli kontratları, 22 ayın en düşük seviyesine inen Standaard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) düşüşünü daha da genişletebileceğini işaret ediyor. Yen 2014 yılından bu yana en güçlü seviyesine çıktı ve şirket tahvil riski arttı.

Japonya ve Avustralya'da hisse senetleri sert düşüşler gösterdi ve S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 kadar geriledi. Çin ve Güney Kore dahil bazı Asya piyasalarında Yeni Yıl tatili devam ediyor. Küresel kredi piyasalarında stresin artması ülke tahvillerine talebi artırdı. Bunun sonucu Yeni Zelanda tahvillerinin faizi rekor seviyeye inerken, Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinimn faizi ilk kez eksi bölgeye düştü. Güvenli liman alımlarının artması ile birlikte, altın 2011'den bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yönelirken, yen 115 doların üzerine tırmandı. Petrol varil başına 30 dolar civarında seyrediyor.

Tokyo'da SBI Securities Co. kıdemli piyasa analisti Nobuyuki Fujitomo, "Yatırımcılar dün tabanı bulduğumuzu düşündüler, ancak ardından çöktüler," dedi ve "Yunanistan, Deutsche Bank, kaya petrolü, tümü birden kötü haber. Yatırımcılar şimdi kafalarını ellerinin arasına almalı" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, Çin'in yavaşlayan ekonomisi ile başa çıkma kapasitesine ilişkin kuşkular ve Japonya'nın negatif faize geçmesinin etkileri ile birlikte, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerini zayıflattılar. Küresel hisse senetlerinin 2016 yılında ayı piyasasına girmenin eşiğne getiren bu stres, kredi piyasalarını da olumsuz etkiliyor. Bunun sonucu tüm dünyada şirketlerin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) arttı. Deutsche Bank'ın hisse senetleri ve tahvilleri, bankanın en riskli tahvillerinin kuponlarını ödemede güçlük çekeceği yolundaki spekülasyonla hızlı değer kaybı yaşadı.

Çin, Hong Kong, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Tayvan'da piyasalar bugün de Yeni Yıl tatili nedeniyle kapalı.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 5.6 düşerken, Nikkei 225 yüzde 5.4 geriledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 kayıpla, Mayıs zirvesinden buyana düşüşünü yüzde 19'a çıkararak ayı piyasasının eşiğine geldi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.