Piyasalarda “Fed” etkisi devam ediyor

0
2691

Fed'in faiz artırımını kademeli bir hızda yapacağına ilişkin iyimserlik, Asya hisse senetlerini bir ayı aşkın sürenin en büyük haftalık kazancına yöneltirken, bölge para birimlerinin güçlenmesine neden oldu. Nikel 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi ve petrol üç ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki hisselerle birlikte, gelişen piyasa hisselerindeki yükselişlerin etkis ile, Perşembe günkü yüzde 1.9'luk kazancını korudu. Nikel yüzde 1.7 kadar değer kaybederken, bakır değer yitirdi. Ham petrol New York'ta varil başına 40.59 dolar civarında kaldı. Malezya ringgiti yüzde 1.4 yükseldi ve Asya paralarındaki yükselişlere öncülük etti. yatırımcılar, Fed'in Aralık ayında muhtemelen faiz artırımına gideceğini kaydetmesinina rdından fazla bir rahatsızlık işaretleri göstermedi.

Melbourne'de IG Ltd. stratejisti Evan Lucas, "Fed, temel durumunun Aralık ayında faiz artırımına gitmek olduğunu açıklığa kavuşturdu ve bunun aksini yaparsa piyasalarda büyük hareketlenmelere neden olabilir," dedi ve "Hisse senetleri için bu hafta oldukça olumluydu ve hisseler bu makro görünüme olumlu tepki verdi" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadelileri, gösterge endeksin son dört günde yüzde 2.9 yükselmesinin ardından fazla değişmedi.

Asya para birimlerinin ölçümü olan Bloomberg JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 yukarıdaydı.

Yen dolar karşısında, dün Japonya Merkez Bankası'nın politikasını değiştirmemesi ve enflasyon beklentilerinin yükseliyor göründüğünü açıklamasının ardından yüzde 0.6 değer kazandıkytan sonra 122.91 seviyesindeydi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.1 yükseldi.

Nikel yüzde 0.8 düşüşle ton başına 8,875 dolara geriledi.

Petrol, küresel arz fazlasına ilişkin işaretlere bağlı olarak, düşüşünü üçüncü haftaya genişletmeye yöneldi. Batı Teksas petrolü (WTI) Çarşamba günü Ağustos ayından bu yana ilk kez varil başına 40 doların altına indi.

Altın beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi ve Perşembe günkü seviyesi olan ons başına 1,082.21 dolardan 1,083.39 dolara çıktı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.