Tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

0
2822

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat'ta beklentilerden fazla arttı ancak ücretler beklenmedik şekilde düştü. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam Şubat'ta 242 bin oldu. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi 195 bin artıştı. İşsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak 8 yılın en düşük seviyesi olan %4.9'da kaldı.

Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler aylık bazda %0.1 düştü. Bu bir yıldan fazla süredeki ilk aylık düşüş oldu. Beklenti %0.2 artıştı. Ücretler yıllık bazda ise %2.2 yükselerek %2.5'lik beklentinin altında kaldı. 

İşgücüne katılım oranı %62.9 olarak Ocaktan beri en yüksek seviyeye çıktı. Beklenti %62.8'di. 2 aylık net tarım dışı istihdam revizyonu 30 bin oldu.

Ocak verisi yukarı yönlü revize edildi

Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi ise 151 binden 172 bine yukarı yönlü revize edildi. Tarım dışı istihdam verisi Fed'in faiz artırımı ile ilgili en kritik verilerden biri olarak görülüyor.

Aralık ayında yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artıran Fed'in politika yapıcıları faiz artışlarının kademeli olacağını belirtmişti. Sürdürülebilir ücret artışlarının bankanın enflasyon hedefine yaklaşmasını destekleyeceği belirtiliyor.

High Frequency Economics'te şef ekonomist olan Jim O’Sullivan veri öncesindeki değerlendirmesinde "Küresel çalkantılara rağmen genel istihdam artışı güçlü kalmaya devam ediyor" yorumu yaptı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.